Bodega Rodriguez De Vera

Met maar liefst zeven generaties van wijnbouwers in de familie, zijn ze bij Bodega Rodriguez de Vera gezegend met een schat aan wijnwijsheid. En die wordt volledig ingezet op hun (nog heel jong) wijndomein. De familie Rodriguez de Vera maakt ‘slechts’ vier wijnen, maar ze stellen dan ook de hoogste eisen. Alle druiven worden met de hand geplukt en geselecteerd, alleen de beste kwaliteit wordt gebruikt. Onnodig te vertellen dat dit echte pareltjes oplevert.

Maar niet alleen de zorgvuldige behandeling van de druiven is hiervoor verantwoordelijk. De plek waar ze groeien is van even groot belang. De wijngaarden van Bodega Rodriguez de Vera bevinden zich op 986 meter hoogte in Chinchilla de Montearagón bij Albacete, ze zijn als het ware het balkon boven de Middellandse Zee. Op deze plek heerst een mooi natuurlijk samenspel van klimaat, bodem en diversiteit. De druiven kunnen zich dus ontwikkelen in optimale omstandigheden.

Bolney Wine Estate

2000 Jaar geleden brachten de Romeinen al wijn naar ‘Britannia’. Groot-Brittannië was dan ook de eerste grootmacht in Europa die startte met het op grote schaal uitvoeren van wijn. Niet voor niets zijn dus de beste wijnopleidingen ter wereld van Britse origine. Maar dat er ook echt fantastische wijn wordt gemaakt in het Verenigd Koninkrijk doet nog een schepje bovenop de verrassing.

Een mooi voorbeeld hiervan is Bolney Wine Estate, gevestigd in West-Sussex en sinds 1972 trotse makers van Engelse wijn. Aanvankelijk heette het wijngoed ‘Bookers Vineyard’ en was het slechts één hectare groot. Ondertussen is dit uitgebreid tot bijna zestien hectare en heeft de familie Pratt – oprichters en eigenaars – een aantal ‘award-winning wines’ op hun palmares. Maar ze gaan hierdoor niet op hun lauweren rusten. Integendeel, in 2005 nog investeerden ze in een state-of-the-art wijnmakerij om zich nog beter te kunnen toeleggen op hun doel: witte, rode en sprankelende wijn van topkwaliteit produceren.

Coviñas

De wijngaarden van Bodega Coviñas liggen in Utiel-Requena, in het hinterland van Valencia. Hun topproduct is toch deze uitzonderlijke Cava Brut. Hij wordt gemaakt volgens de klassieke ‘methode champenoise’ maar met de lokale druivenrassen: macabeo, parrellada en de xarel-lo. De basis witte wijn wordt op regelmatige basis tot bubbelwijn verwerkt en na het nodige verblijf ‘sur lattes’ gedegorgeerd zodat het product altijd vers is met een mooie fruitigheid, fijne pareling en droge afdronk.

Rötiberg Kellerei

Rötiberg Kellerei is het uitzonderlijke project van 2 jonge wijnmakers en 65 druiventelers in het dorp Wilchingen in het uiterste Noorden van Zwitserland.

Stephan Keller en Sebastian Gerner startten een paar jaar geleden met hun project en betrekken momenteel druiven uit de 32 ha wijngaard die zich in hun dorp bevinden. Ze streven daarbij naar een fijne balans tussen de typiciteit van elke druivensoort en een bijzondere elegantie.

SO Vignerons

SO Vignerons is een vrij klein maar zeer ambitieus wijnbedrijf dat wijn maakt van geselecteerde wijngaarden in voornamelijk de Languedoc, maar ook uit andere delen van Zuid-Frankrijk. 

De wijnen zijn gemaakt door Claude Serra, tevens hoogleraar oenologie aan de universiteit van Montpellier.

Weingut Emil Bauer & Söhne

Weingut Emil Bauer & Söhne

Weingut Jordan

Weingut Jordan bevindt zich in het dorpje Gross-Reipersdorf, vlakbij Pulkau in het noorden van Oostenrijk. Dit stadje is genesteld tussen de wijngaarden en kijkt terug op een lange geschiedenis van wijnmaken.

De wijnstokken van Pulkau wortelen op de uitlopers van de Manhartsberg in het Boheems Massief, in een bodem die voornamelijk uit graniet bestaat. Maar je vindt er ook metamorf gesteente zoals grafiet, marmer, kwarts, … Voor druiven is dit een uitgelezen voedingsbodem.

Bij Weingut Jordan wordt al sinds 1858 wijn gemaakt. Het is een echt familiebedrijf, waar sinds 2010 de dochter des huizes – Simone Jordan – aan het roer staat. Zij neemt het wijnmaken voor haar rekening en wordt hierbij ondersteund door haar echtgenoot Hannes en haar ouders Karl en Anni. De wijnen van Jordan stralen haar jonge frisheid en enthousiasme uit, zonder de jarenlange traditie uit het oog te verliezen.

Zoals Simone zelf zegt, maken ze wijn die onweerlegbaar bedoeld is om van te genieten, die je naar meer doet verlangen en die je vooral graag wil delen met de mensen die je graag ziet. De familie Jordan werkt met een heleboel passie, liefde en fascinatie voor het vak. Dit resulteert in expressieve maar harmonieuze en goed gebalanceerde wijnen die de typiciteit van de regio Weinviertel weerspiegelen.

Weinhaus Kochan & Platz

Weinhaus Kochan & Platz bevindt zich in Lieser, in de Moezelvallei. De familie beheert wijngaarden in Lieser en Veldenz. De meeste wijngaarden zijn steile hellingen, typisch voor de Moezelstreek en verantwoordelijk voor de unieke smaak van de Moezelwijnen. Het diepe respect voor de mijnbouwtraditie in de regio is net zo belangrijk als het gebruik van nieuwe technologische innovaties. Dit zorgt voor authentieke Moezelwijnen.