Angulo Innocenti

In de late 19de eeuw emigreerden de wijnmakers Pedro Angulo en Angel Innocenti vanuit respectievelijk Spanje en Italië naar Argentinië. Hun (achter)kleinkinderen willen hen eren door het werk waar zij aan begonnen, voort te zetten. Bovendien zit in alle namen en labels van het wijnhuis een verwijzing naar Pedro en Angel.

Astobiza

Señorio de Astobiza is een klein familiebedrijf en wijnmakerij in de Txakoli de Alava D.O. van Spanje. Vernoemd naar een deel van de bergen in de buurt is Astobiza een jonge bodega met oude familiegeschiedenis bij het maken van wijn (vandaar de Señorio in de naam). Xabier’s herinneringen aan zijn vader die in de jaren vijftig wijn maakte en opgroeide in de wijngaarden, droegen hem voorbij zijn vaders dood toen hij nog maar 15 jaar oud was, en gaven hem de motivatie om op een dag zijn eigen bodega te creëren. Zijn passie begon vorm te krijgen in 1996 toen hij zijn landgoed bouwde in de buurt van de stad Okondo, en zijn eerste 2 hectare wijngaarden begon te planten. Nadat zijn wijnstokken de druiven hadden geproduceerd die hij geschikt vond, bouwde hij in 2008 zijn bodega voor zijn eerste jaargang op 68-jarige leeftijd. Nu maakt Xabier prachtige Txakoli van zijn biologisch gekweekte landgoed dat zijn vader trots zou hebben gemaakt.

Azamor

Het verhaal van Azamor begon toen Alison en Joaquim het landgoed van 260 hectare in 1998 kochten van Joaquims familie. In 2001 en 2002 werd de wijngaard van 25 hectare geplant. Omdat het landgoed een ecologisch en agrarisch reservaat was werd ook de naburige boerderij gekocht om de Azamor-wijnmakerij te bouwen.

De eerste wijn, Azamor 2003, werd geproduceerd van de druiven geplant in 2001. De wijn was zeer fruitig en benaderbaar met ongewone frisheid en balans vanwege het terroir en het klimaat. Tot onze vreugde, onze eerste Azamor, won 2003 een gouden medaille in het Concours Mundial Bruxelles. En de rest is geschiedenis!

Azienda Agricola 499​

Azienda Agricola 499 heeft wijngaarden op 499 meter boven de zeespiegel in het Italiaanse Piemonte, waar gastronomie hoog in het vaandel wordt gedragen. Dit is het privé-project van Mario Andrion, wijnmaker van Castello di Verduno. Mario kiest bewust voor een heel ambachtelijke en kleinschalige manier van werken met aandacht voor typische lokale druivenrassen.

Bodega Rodriguez De Vera

Met maar liefst zeven generaties van wijnbouwers in de familie, zijn ze bij Bodega Rodriguez de Vera gezegend met een schat aan wijnwijsheid. En die wordt volledig ingezet op hun (nog heel jong) wijndomein. De familie Rodriguez de Vera maakt ‘slechts’ vier wijnen, maar ze stellen dan ook de hoogste eisen. Alle druiven worden met de hand geplukt en geselecteerd, alleen de beste kwaliteit wordt gebruikt. Onnodig te vertellen dat dit echte pareltjes oplevert.

Maar niet alleen de zorgvuldige behandeling van de druiven is hiervoor verantwoordelijk. De plek waar ze groeien is van even groot belang. De wijngaarden van Bodega Rodriguez de Vera bevinden zich op 986 meter hoogte in Chinchilla de Montearagón bij Albacete, ze zijn als het ware het balkon boven de Middellandse Zee. Op deze plek heerst een mooi natuurlijk samenspel van klimaat, bodem en diversiteit. De druiven kunnen zich dus ontwikkelen in optimale omstandigheden.

Bodegas Javier Ruiz

Bodegas Javier Ruiz is een relatief jonge wijnmakerij gelegen in Villanuevo de Duero, vlakbij Valladolid, en in het hart van de appelatie Rueda. Bij Bodegas Javier Ruiz wil men een ode brengen aan de Verdejo-druif.

Bolney Wine Estate

2000 Jaar geleden brachten de Romeinen al wijn naar ‘Britannia’. Groot-Brittannië was dan ook de eerste grootmacht in Europa die startte met het op grote schaal uitvoeren van wijn. Niet voor niets zijn dus de beste wijnopleidingen ter wereld van Britse origine. Maar dat er ook echt fantastische wijn wordt gemaakt in het Verenigd Koninkrijk doet nog een schepje bovenop de verrassing.

Een mooi voorbeeld hiervan is Bolney Wine Estate, gevestigd in West-Sussex en sinds 1972 trotse makers van Engelse wijn. Aanvankelijk heette het wijngoed ‘Bookers Vineyard’ en was het slechts één hectare groot. Ondertussen is dit uitgebreid tot bijna zestien hectare en heeft de familie Pratt – oprichters en eigenaars – een aantal ‘award-winning wines’ op hun palmares. Maar ze gaan hierdoor niet op hun lauweren rusten. Integendeel, in 2005 nog investeerden ze in een state-of-the-art wijnmakerij om zich nog beter te kunnen toeleggen op hun doel: witte, rode en sprankelende wijn van topkwaliteit produceren.

Casa de São Matias de Tourais

Net zoals bij vele Portugese wijnhuizen, zit ook achter Casa de São Matias een heleboel geschiedenis. Zo verwijst de naam naar de aangrenzende kapel, gewijd aan apostel Mattheüs en gebouwd in 1745. De verschillende bewoners hebben sindsdien altijd al wijn en olijfolie geproduceerd. Nu is het huis eigendom van pater familias António Vicente Magelães da Silveira Montenegro en zijn zoon… António. Zij worden bijgestaan door wijnmaker Francisco Gonçalves, die zijn jarenlange expertise nu inzet om van de wijnen van São Matias echte toppertjes te maken.

Castello di Verduno

Castello di Verduno is mooi gelegen in het Italiaanse Piemonte, waar gastronomie hoog in het vaandel wordt gedragen. Het is ook een beetje een speciaal wijnhuis: een huwelijk tussen een familie met wijngaarden in Barbaresco en eentje met wijngaarden in Barolo zorgde ervoor dat beide topappellaties door hetzelfde huis gemaakt worden. Buiten deze paradepaardjes levert enthousiaste en doorgewinterde wijnmaker Mario Andrion nog heel wat andere pareltjes af.

Dit wijnhuis werd door het gerenommeerde tijdschrift Decanter in maart 2016 uitgeroepen tot één van ‘Barolo’s hidden gems’.

Castello San Donato In Perano

Castello San Donato in Perano… Een naam die je doet dromen van Italië. En terecht, want het kasteel in kwestie bevindt zich op een heuveltop in het hart van de o zo beroemde Chiantistreek, tussen Gaiole in Chianti en Raddi in Chianti. Het is een prachtig domein met een bijzonder rijke geschiedenis, dat als een koningin vanop haar troon uitkijkt over hellingen begroeid met wijn- en olijfgaarden en eindeloze Toscaanse bossen.

De wijnstokken van Castello San Donato groeien op 300 tot 500 meter hoogte, op steile heuvels met een sterk rotsachtige ondergrond. Het is er warm en droog in de zomermaanden, maar het contrast tussen de warmte overdag en de koelte ’s nachts is erg groot. Al deze factoren leiden ertoe dat de oenoloog van het wijngoed fantastische, volle wijnen kan maken waarin het typische karakter van de streek tot uiting komt.

Dit gebeurt in een recent opgetrokken wijnmakerij, die werd ingericht met de allernieuwste technieken. Men is er bij Castello San Donato trots op te kunnen zeggen dat ze één van de technisch best uitgeruste kelders hebben in het hele gebied.

Coviñas

De wijngaarden van Bodega Coviñas liggen in Utiel-Requena, in het hinterland van Valencia. Hun topproduct is toch deze uitzonderlijke Cava Brut. Hij wordt gemaakt volgens de klassieke ‘methode champenoise’ maar met de lokale druivenrassen: macabeo, parrellada en de xarel-lo. De basis witte wijn wordt op regelmatige basis tot bubbelwijn verwerkt en na het nodige verblijf ‘sur lattes’ gedegorgeerd zodat het product altijd vers is met een mooie fruitigheid, fijne pareling en droge afdronk.

Colline de l'Hirondelle

Net afgestudeerd begon Jennifer vijftien jaar geleden met een reis naar Frankrijk, ontmoette Didier en bleef er. Nadat ze de wijnstokken, vaten en tanks van Spanje, Argentinië, Chili, Uruguay, Marokko, Mali en Californië hadden verkend en bewerkt, vestigden ze zich in Didier’s geboortedorp Douzens.

Hun negen kleine percelen van biologische wijngaarden zijn samengesteld door Didier’s vader, waaronder de oudste wijngaard van het dorp, La Joupatière, die in de laatste jaren van de 19e eeuw werd geplant. De druiven, waaronder Grenache, Syrah, Carignan en zeldzaamheden als Terret, Chasselas, Grand Noir de la Calmette, Rivairenc en Chenançon, zijn net als zij en hun idyllische kleine stukje Corbières, uiterst bedwelmend en charmant.

Domaine des Pères de l'Eglise

Al generaties lang maakt de familie Gradassi wijn in de Provence. Maar pas in 2000 besloot de huidige pater familias Serge om de wijn onder eigen naam uit te brengen in plaats van hem te verkopen aan de plaatselijke coöperatieven. Meteen daarna werd hij opgemerkt door Robert Parker en ondertussen is Pères de l’Eglise – mede door de zeer beperkte verkrijgbaarheid – één van de meest gegeerde domeinen in Châteauneuf-du-Pape.

Domaine de La Dourbie

Domaine de la Dourbie is vernoemd naar de kleine rivier die door de wijngaarden.
In 2003 werd het totale domein gerenoveerd. Identiteit, terroir en authenticiteit zijn woorden die cruciaal zijn voor het domein waarbij men heel sterk gelooft in biologische en selectieve oogst, kleine opbrengsten en traditionele vinificatiemethoden.

Finca Meryos

Finca Meryos is de verpersoonlijking van een jongensdroom, waar ondertussen de 3de generatie aan het roer staat. Toen Moisès en Rosa als huwelijksgeschenk een mooi stuk (wijnbouw) land hadden gekregen besloten ze wijngaarden te planten en deze als hun kinderen te verzorgen.
De ultra-moderne kelder is uitgerust met de nieuwste technische snufjes maar er heerst gezond verstand. De druif is er koning en dicteert er de wet. De druiven verplaatsen zich enkel door zwaartekracht en zachte crushing.

Zelfs Robert Parker ging ervoor voor de bijl… En voor de prijs moet je het zeker niet laten!

I Buongiorno

De eigenaar van I Buongiorno, Teodosio Buongiorno, is ook eigenaar van het enige sterrenrestaurant in Puglia. Hij weet dus zeker iets van lekker eten. Maar ook van lekkere wijn. Al sinds zijn jeugd ging hij met zijn vader de wijngaarden in de streek af om wijn te selecteren voor de ‘osteria’ van de familie.

Wijn werd een ware passie voor Teodosio: hij volgde een opleiding tot sommelier en stopte ook daarna niet met zich bij te scholen tot op het niveau van een echte expert. De droom om zelf wijn te maken kon natuurlijk niet uitblijven.

Hiervoor ging Teodosio niet over één nacht ijs. Hij bezocht heel wat wijndomeinen in Europa en ver daarbuiten om kennis over wijnbouw op te doen. Eenmaal thuis ging hij op zoek naar een landbouwingenieur die hem kon bijstaan om al die kennis in de praktijk en – vooral – in goede wijn om te zetten.

Samen met hem en met een al even gepassioneerde oenoloog, volgt Teodosio het proces van wijnmaken op de voet, van het opbinden van de druiven tot het bottelen van de wijn. Deze passie en bezetenheid proef je terug in de wijnen van I Buongiorno; stuk voor stuk zijn het expressieve, karaktervolle smaakbommetjes!

Quando Vineyards and Winery

Quando Vineyards and Winery is een echt familiebedrijf in de meest pure zin van het woord. Het wijngoed wordt gerund door twee broers: Martin en Fanus Bruwer. In deze tandem is het Martin die zich bezighoudt met de wijngaarden zelf, terwijl Fanus verantwoordelijk is voor het maken van de wijn en de marketing ervan. De broers namen het bedrijf officieel over van hun ouders Irené en Ryda in 2004, maar al sinds 2001 wordt er wijn gemaakt onder de naam Quando. Deze Latijnse vertaling verwijst naar de vele vragen van hun vrienden over ‘wanneer’ (Quando) ze nu eindelijk hun eigen wijn zouden gaan maken.

De wijngaarden van Quando zijn gelegen tussen Robertson en Bonnievale, in de bekende Robertson Valley, honderdvijftig kilometer ten oosten van Kaapstad. Robertson Valley is één van de grootste wijnregio’s in Zuid-Afrika en werd geclassifieerd als Coastal Region. Het is er heet en er valt maar heel weinig regen, maar tijdens de zomeravonden waait er een verkoelende zuidoostenwind. Bovendien vind je er heel veel verschillende bodemtypes terug, die fruitige en ‘easy-drinking’ wijnen opleveren. De wijnen van Quando zijn hiervan een sprekend voorbeeld.

Querceto di Castellina

Querceto di Castellina is gelegen in het hartje van Toscane en dus midden in de Chiantistreek. Zoals bij zoveel van onze wijnhuizen, is dit opnieuw een familieverhaal. Het begint bij grootvader Guido, die een buitenverblijf koopt in Toscane, loopt via Laura die van haar vaders hobbyproject een productieve agriturismo maakt, naar Jacopo die in 1998 de eerste jaargang van de Castellina di Quercetowijnen bottelt. Hun op en top typische ronde, zachte en elegante Chianti Classico kreeg de naam “L’aura”, naar ‘La Mamma’, de drijvende kracht achter dit familieverhaal.

Quinta Da Raza

Vanuit het monumentale ‘Casa do Outeiro’ in het midden van de bekende Vinho Verderegio, werd Quinta da Raza al generaties lang beheerd door dezelfde familie Teixeira Coelho. De jongste telg, Diogo, is al sinds zijn 17de gepassioneerd betrokken bij het reilen en zeilen in de wijngaard. In de jaren ’90 voerde hij een aantal moderniseringen door, waarbij het optimaal benutten van de unieke terroir van de quinta centraal stond. Echter, de traditionele processen in de wijnmakerij werden zoveel mogelijk bewaard.

Quinta Varzea da Pedra

Twee broers die samen een oude boerderij van 26 hectare die vier generaties lang in het bezit was van hun familie, terugvinden… Dat is het verhaal van Quinta Varzea da Pedra.

Sinds 1910 produceerde de familie Emídio uitstekende wijn op de boerderij die ze in hun bezit hadden, in de buurt van Bombarral, op slechts een steenworp afstand van Obidos. Maar het was uiteindelijk de verandering die de broers Alberto en Tomás Emidio die voor een grondige vernieuwing van het wijngoed zorgde.

Het assortiment bestaat uit vier witte wijnen en 1 rode wijn.

Ondanks hun jeugdige leeftijd werden ze in 2017 bekroond met een indrukwekkend aantal prijzen op de grootste wijnconcoursen ter wereld. 

Rötiberg Kellerei

Rötiberg Kellerei is het uitzonderlijke project van 2 jonge wijnmakers en 65 druiventelers in het dorp Wilchingen in het uiterste Noorden van Zwitserland.

Stephan Keller en Sebastian Gerner startten een paar jaar geleden met hun project en betrekken momenteel druiven uit de 32 ha wijngaard die zich in hun dorp bevinden. Ze streven daarbij naar een fijne balans tussen de typiciteit van elke druivensoort en een bijzondere elegantie.

Secrets de Mar

Secrets de Mar is de nieuwe reeks wijnen gemaakt door Clos Galena binnen de D.O. Terra Alta.

Onder dit nieuwe project produceert Domini de la Cartoixa twee nieuwe wijnen, een jonge witte wijn en een jonge rode wijn, mediterrane wijnen met een frisse en zorgeloze stijl.

Seven Springs Vineyards

Seven Springs Vineyard ligt tussen Hermanus, een stadje aan de Atlantische Oceaan, en Caledon, een bekend kuuroord in de Western Cape.

Met de invloed van de Atlantische Oceaan in combinatie met de passie van eigenaars Tim en Vaughan Pearson en hun wijnmaakster Riana van der Merwe hebben ze sinds hun eerste vintage in 2010 de ene na de andere international prijs in de wacht gesleept.

SO Vignerons

SO Vignerons is een vrij klein maar zeer ambitieus wijnbedrijf dat wijn maakt van geselecteerde wijngaarden in voornamelijk de Languedoc, maar ook uit andere delen van Zuid-Frankrijk. 

De wijnen zijn gemaakt door Claude Serra, tevens hoogleraar oenologie aan de universiteit van Montpellier.

Tenuta dell'Ugolino

Andrea Petrini, de jongste telg van de familie, heeft het familiebedrijf Tenuta dell’Ugolino tot een prijswinnende wijnmakerij gemaakt. Het bedrijf is genoemd naar grootvader Ugolino. De ‘azienda’ ligt in de Marche in het dorpje Castelpiano, een van de bekendste productiestreken van Verdicchio dei Castelli di Jesi. In de jaren tachtig van de vorige eeuw is het bedrijf meer en meer overgegaan van traditionele landbouw naar de productie van kwaliteitswijnen, dankzij de passie van Andrea. Het bedrijf telt nu 14 ha wijngaarden.

Villa Le Vigne

Bij Villa Le Vigne wordt al meer dan 80 jaar wijn gemaakt. Vader Primo kocht in de jaren zeventig nog extra wijngrond bij en plantte nog 2.300 extra stokken, waarna het domein nog verder groeide. In 2001 werd het domein overgenomen door de zoon en dochter des huizes die een moderne schwung door de wijngaard en de wijnmakerij lieten gaan.

Vinkara Winery

Turkije verrast met fantastische wijnen. Deze worden gemaakt van de bekende, internationale druivenrassen, maar ook van lokale variëteiten. Dit schrikt misschien wat af, in de eerste plaats omwille van werkelijk onuitspreekbare namen. Maar ook omdat men niet weet wat te verwachten. Wel, het is de sprong in het diepe meer dan waard.

De wijngaarden van Vinkara Winery, ons Turks wijnhuis, zijn nog relatief jong. Pas in 2003 werd gestart met de aanplanting ervan en de eerste oogst gebeurde in 2009. Ondertussen is Vinkara Winery uitgegroeid tot een state-of-the-art wijnhuis, dat zich vooral richt op de inheemse variëteiten Kalecik Karasi, Öküzgözü, Bogazkere, Emir en Narince.

De regio Kalecik, ten noordoosten van Ankara, leent zich uitstekend tot wijnbouw. Er heerst een microklimaat, omdat de stijgende lucht botst op de omringende bergen. Dit veroorzaakt heet weer in de valleien en regen op de vlaktes. Bovendien is er een sterk verschil tussen dag- en nachttemperatuur, hetgeen de druiven hun specifieke karakter geeft. Vooral Kalecik Karasi, de druif die naar de regio vernoemd werd omdat ze er zo goed gedijt.

Weingut Jordan

Weingut Jordan bevindt zich in het dorpje Gross-Reipersdorf, vlakbij Pulkau in het noorden van Oostenrijk. Dit stadje is genesteld tussen de wijngaarden en kijkt terug op een lange geschiedenis van wijnmaken.

De wijnstokken van Pulkau wortelen op de uitlopers van de Manhartsberg in het Boheems Massief, in een bodem die voornamelijk uit graniet bestaat. Maar je vindt er ook metamorf gesteente zoals grafiet, marmer, kwarts, … Voor druiven is dit een uitgelezen voedingsbodem.

Bij Weingut Jordan wordt al sinds 1858 wijn gemaakt. Het is een echt familiebedrijf, waar sinds 2010 de dochter des huizes – Simone Jordan – aan het roer staat. Zij neemt het wijnmaken voor haar rekening en wordt hierbij ondersteund door haar echtgenoot Hannes en haar ouders Karl en Anni. De wijnen van Jordan stralen haar jonge frisheid en enthousiasme uit, zonder de jarenlange traditie uit het oog te verliezen.

Zoals Simone zelf zegt, maken ze wijn die onweerlegbaar bedoeld is om van te genieten, die je naar meer doet verlangen en die je vooral graag wil delen met de mensen die je graag ziet. De familie Jordan werkt met een heleboel passie, liefde en fascinatie voor het vak. Dit resulteert in expressieve maar harmonieuze en goed gebalanceerde wijnen die de typiciteit van de regio Weinviertel weerspiegelen.

Weinhaus Kochan & Platz

Weinhaus Kochan & Platz bevindt zich in Lieser, in de Moezelvallei. De familie beheert wijngaarden in Lieser en Veldenz. De meeste wijngaarden zijn steile hellingen, typisch voor de Moezelstreek en verantwoordelijk voor de unieke smaak van de Moezelwijnen. Het diepe respect voor de mijnbouwtraditie in de regio is net zo belangrijk als het gebruik van nieuwe technologische innovaties. Dit zorgt voor authentieke Moezelwijnen.

winesoul by Joseph Puig

Joseph Puig is onder andere vierde-generatie-wijnmaker en oprichter van de Chileense tak van het huis Torres. Hij is dus niet aan zijn proefstuk toe.

Maar pas nu, op zijn 71ste, staat zijn eigen naam op het etiket. Met ‘by Joseph Puig’ startte hij een nieuw projectje op, waarvan de wijngaarden op vier verschillende plaatsen liggen en zelfs in verschillende wijnregio’s. De wijnen zijn gemaakt uit pure passie voor het vak, met veel geduld en toewijding. Het resultaat is fantastisch: elke wijn is fris, strak en bijzonder geschikt voor de gastronomie.

Sluit Menu
×

Winkelmand